Wat is een Giclée

Wat is een Giclée?
Giclée komt van het Franse werkwoord 'gicler' wat stralen of vernevelen betekent. Bij deze techniek worden hoogwaardige inkten in verschillende kleurlagen aangebracht op speciaal kunstdrukpapier of canvas naar keuze. De Giclée vind zijn oorsprong eind jaren 80 in de Verenigde Staten. Via de in 1987 geïntroduceerde Scitex IRIS 3024 printer kon men voor het eerst digitale bestanden via de Apple computer naar deze printer sturen en uitprinten. Kunstenaars zagen meteen de mogelijkheid om op deze wijze gelimiteerde oplages te printen van hun originelen kunstwerken. Voorheen was dit alleen weggelegd voor kunstenaars die gebruik maakten van de traditionele (grafiek) methodes als Zeefdruk, Steenlitho of Ets. De kwaliteit van deze Giclée prints was niet echt zeer hoogwaardig en de kleuren verdwenen als sneeuw voor de zon als deze in aanraking kwamen met UV licht. Pas jaren later zijn er speciale watergedragen inkten gemaakt die zorgen voor een lange houdbaarheid.

Het proces
Het vervaardigen van hoogwaardige Certified Art Giclée™ kunstdrukken begint met het fotograferen (digitaliseren) van het origineel, bij voorkeur op een Cruse reprocamera. Hierna wordt door middel van kleurconversie en proofing zo dicht mogelijk naar het origineel toegewerkt. Tijdens dit proces zullen er meerdere proeven worden gemaakt. In veel gevallen zal de kunstenaar het digitale bestand bewerken zodat deze zijn geheel eigen karakter behoud.
Na goedkeuring van de kunstenaar wordt een digitaal master bestand gemaakt. Vanuit dit master bestand wordt de gelimiteerde kunstdruk oplage vervaardigd. De Giclée wordt stuk voor stuk vervaardigd en is altijd van een rasterloze kwaliteit. Een enkele afdruk kan wel tot een uur in beslag nemen. Het is dus geen massa productieproces.

Het vervaardigen van een Certified Art Giclée™  is een  ambachtelijk stukje werk en wordt doorgaans uitgevoerd door een masterprinter. Een groot voordeel van de Giclée is dat men met één stuks kan beginnen en op afroep (printing on demand) kan nabestellen. De opstartkosten ten opzichte van andere kunstdrukprocessen zijn zeer voordelig en men hoeft niet de hele oplage af te nemen maar besteld enkel bij als er een Giclée is verkocht.

Certified Art Giclée™  voldoet aan de allerhoogste eisen die door kunstenaars en kunstverzamelaars aan grafieken worden gesteld. Hierdoor heeft de Giclée kunstdruk een gelijkwaardige plaats veroverd tussen de meer bekende traditionele grafiek
technieken als de ets, zeefdruk en steenlitho.

printerproofingcamera 

Certified Art Giclée
Kunst is en blijft puur vakmanschap. Re-Art streeft naar de juiste bijdrage en het behoud van dit unieke vakmanschap en heeft daarom enige jaren geleden het kwaliteitskeurmerk Certified Art Giclée geïntroduceerd.

Het Certified Art Giclée™  kwaliteit keurmerk is dé Europese standaard voor originele gelimiteerde Giclée kunstdruk edities. Met het Certified Art Giclée™  komt er eenonderscheid tussen originele, hoogwaardige en waardevolle museumkwaliteit Giclée’s en de inktjetprints van vaak teleurstellende kwaliteit, die wel onder de naam Giclée worden aangeboden. Het Certified Art Giclée logo garandeert consumenten, kunstenaars, galeries en musea de allerhoogste kwaliteit en een lange levensduur van de desbetreffende Giclée’s en zijn altijd voorzien van een certificaat van echtheid.

De houdbaarheid van een Certified Art Giclée™  ligt tussen de 80 en 300 jaar en zelfs langer*. Uiteraard is dit afhankelijk van keuze materiaal en hoe het kunstwerk tentoon wordt gesteld.

De Certified Art Giclée™  is altijd vervaardigd met watervaste archival pigment inkten en op zuurvrije materialen. Deze materialen zijn voorzien van een onzichtbare coating die zorgt voor een chemische reactie tussen inkt en materiaal. De minimale resolutie is 1440 dpi waardoor de afdrukken rasterloos zijn en een ongekende detaillering hebben.

De Certified Art Giclée™  is altijd voorzien van een zichtbaar nummer en signatuur aangebracht door de kunstenaar. De handtekening wordt dus niet meegeprint. Ook het bijgeleverde certificaat is voorzien van een nummer en signatuur en tevens mede gesigneerd door de masterprinter. Op dit certificaat staat tevens de editie oplage inclusief de EA’s vermeld.

Certified Art Giclée™  is zeer betaalbaar en wij geven keiharde houdbaarheid garantie op onze Certified Art Giclée!

*
Testomstandigheden en resultaten volgens het Wilhelm Imaging Research Institute : 25 graden celsius, een luchtvochtigheid van 60% en een lichthoeveelheid van 450 lux, bij een blootstelling van 12 uur per dag. Deze omstandigheden zijn vergelijkbaar met verlichting in kantoren, woonkamers, galeries en musea.

Certificaten met het Certified Art Giclée™  keurmerk en het GPE logo
De Certified Art Giclée™  is altijd voorzien van een certificaat van echtheid
Op dit certificaat staan alle belangrijke gegevens vermeld. Er staat een voorbeeldafbeelding van het kunstwerk op en ook zijn de naam van kunstenaar, titel, website, oplage,  aantal EA’s*, en masterprinter op deze certificaten vermeld. De certificaten zijn voorzien van een preeg met keurmerk, nummering en signatuur van kunstenaar en masterprinter. Dit certificaat is tevens de garantie op lange houdbaarheid.

Een Certified Art Giclée™ kunstdrukken met certificaat niet onderscheiden zich van alle andere Giclée drukken in de markt op kwaliteit en kleur. Ze geven tevens de consument een betrouwbaar gevoel van een waardevolle aankoop.

*EA ook wel Épreuve d'Artiste zijn extra afdrukken welke in opdracht van de kunstenaar worden vervaardigd. Deze drukken (maximaal 10% van de oplage) maken deel uit van de oplage en behoren meestal tot de prive collectie van de kunstenaar. De kunstenaar gebruikt de EA’s vaak om weg te geven aan vrienden of bij speciale gelegenheden. Vaak als een oplage (de genummerde exemplaren) zijn uitverkocht zijn de EA’s nog het enige dat een galerie kan verkopen. Vaak worden de EA’s voor een hoger bedrag verkocht omdat het hier om de laatste exemplaren gaat.  E.A's ook wel als A.P 's gesigneerd, wat staat voor "Artist Proof".

 

 GPE